Holland, Italien eller en finalrepris?

Italien, Holland eller kanske en ny finalseger för Jerry Riordan/Johan Untersteiner.

Det är frågan inför Breeders Course 3 years old Stallions and Geldings First Final 2024 (Gr 1, Int) med en miljon till vinnaren.

Vi plockar fram tre intressanta talanger.

Far Wise As har smugits fram lite under radarn, fått lite rutin utan att det har ställts de stora kraven på honom. Brodern till Vivid Wise As, som tränas av Jerry Riordan, har i samtliga fem starter körts av Johan Untersteiner.

– Jerry sa till mig att kör som om det vore din egen häst, inte förrän i uttagningsloppet spände vi bågen och då visade han precis vad vi trott om honom, berättar Johan Untersteiner.

På Jägersro höll han upp ledningen, drog undan efter 1.08 sista halvvarvet – med krafter kvar. Efter det har hästen utvecklats ytterligare och när han drog det bästa spåret av de mest framträdande i finalen känns han som ett riktigt het segerkandidat. Och ni minns väl att Aetos Kronos (tränad av Riordan och körd av Untersteiner) vann 3-årsfinalen på Solvalla under Elitloppshelgen 2019. Segertiden 1.11,9 var då världsrekord.

Men motstånd saknas inte.

Vi lyfter fram en kvaltvåa; Omerta Boko. Han var bara tvåa i uttagningsloppet på Victoria Park, Wolvega, bakom Otis Dream som startar från spår ett i finalen, men då hade inte förberedelserna varit optimala. Duon möttes igen i mitten av maj och då var Omerta Boko tillbaka som en vinnare. Tränaren Michel F Rothengatter (han har även Odyssey Boko i finalen) har nu kunnat förbereda sin häst på önskat sätt. Resan till Stockholm delas upp i två etapper, det blir övernattning på Jägersro natten mellan fredag och lördag. Sedan etappen Malmö–Stockholm under lördagen.

Michel Rothengatter använder samma upplägg som när Omerta Boko reste upp till Solvalla och vann ett Margaretalopp i mitten av mars. Inför loppet funderar han på att ladda från start, anser att segerchansen stiger kraftigt om han skulle komma till ledningen.

Men räkna inte heller bort ”gul kusk” Alessandro Gocciadoro som har två intressanta hästar till start. Örjan Kihlström kvalade in Fellow Wise As och får även chansen i finalen. 

– Fellow Wise As vann sitt försökslopp väldigt enkelt på Solvalla. Jag har alltid gillat den här hästen och det har egentligen inte funnits någon anledning att tro att han ska stå efter någon annan treåring i min kull, men resultaten har inte alltid blivit som vi önskat. Med tanke på hur han presterade senast måste jag tro på honom igen även om motståndet är tufft, säger Alessandro Gocciadoro.

Själv kör han First of Mind som kvalade in via en tredjeplats i uttagningsloppet på Jägersro. Då hade han den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om Far Wise As.

– First Of Mind har äntligen börjat växa in i sin kropp och då har också resultaten kommit. Nu är han på väg att utvecklas och bli den häst jag hade trott att han skulle kunna bli. Jag skiftade från vanlig vagn till jänkarvagn senast igen och det fungerade bra så jag fortsätter med den vagnstypen och kör även med skor runt om samt öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Får vi också varna lite för First Time Roc. Såg stark ut i sitt uttagningslopp (tvåa bakom Fellow Wise As), utan att travet flöt perfekt. Nu har nye tränaren Jerry Riordan fått ytterligare ett par veckor att slipa på stilen. 

2140 meter auto, Solvalla lopp 9

1 Otis Dream Dion Tesselaar

2 Far Wise As Johan Untersteiner

3 Fellow Wise As Örjan Kihlström

4 Omerta Boko Michel F Rothengatter

5 Da Vinci Face Adrian Kolgjini

6 First Time Roc Björn Goop

7 Orion Dragon Micha Brouwer

8 Feldenkrais Pal Robin Bakker 

9 Andragathos Carl Johan Jepson 

10 First of Mind Alessandro Gocciadoro 

11 Odyssey Boko Magnus A Djuse 

12 Forest Jet Erik Adielsson