Breeders Coursefinal på Jägersro för 2-åringar.
Då har hemmatränaren Per Nordström fyra av de tolv finalisterna – en tredjedel av startfältet.
– Det är klart att jag är stolt. Det är ju precis det som vi jobbar för.
Duke, Cogburn, Zipzeronada och Monster Wine är kvartetten som går ut om ett förstapris på 700 000 kronor.
– Tyvärr är det bara en procent av prispengarna som går till 2-åringar, men då är Breeders Course ett lysande undantag och ännu bättre blev det med speciella stofinaler. För oss är det viktigt att uppfödarna och hästägarna ska få snabb avkastning. Det ger också snabba generationsväxlingar och det för aveln framåt.
Per och unghästar har en lång, lång historia. Vi får gå tillbaka till 1991 och en 2-åring vid namn Top Love. Det var den första talangen Per plockade fram och han kvalade in till finalen i Svensk Uppfödningslöpning 1991 och som gjorde att han flyttade från Boden och blev kvar i Skåne där han fick anställning hos Mats Rånlund.
– Top Love var en ultratalang som hade oerhört lätt för sig. I finalen fick han spår fem i voltstart och galopperade bort sina möjligheter.
Redan där la han grunden till kunskapen om unghästar, något som han sedan förfinat genom åren och hans träningsanläggning strax utanför Sjöbo är skapad för att träna fram unga talanger.
– Vår bankropp är konstruerad för det.
Per är väldigt noga när han väljer ut de individer som han ropar in på auktioner eller synar hos olika uppfödare. Och det handlar inte bara om stam och exteriör utan också om när hästen är född.
– Det är väldigt viktigt att den är född tidigt, speciellt under 2-årssäsongen. Det jämnar sedan ut sig som 3– och 4–åring.
Per berättar också att när hans hästtandläkare är på besök och får reda på exakt tandstatus så finns det ett samband mellan hur tidigt hästen tappar sina mjölktänder och hur tidig den är i träning.
– Jag skulle vilja säga att det stämmer på 80 procent av hästarna. En häst som tappar tänderna tidigt är tidigt utvecklad och jag kan nämna Felix Orlando som var född relativt sent (juni) men ändå tappade sina tänder tidigt och var tidigt utvecklad.
En annan hemlighet med Pers tidiga hästar är individuell träning. Han jobbar med pulsklocka och tränar de unga hästarna enskilt.
– Jag är försiktig så att de inte drar på sig mycket mjölksyra för ofta. När de sedan blir äldre är de tåliga och då går det att träna dem i flock.
Årets kull, född 2021 är något alldeles extra. Förutom de fyra som startar i onsdagens Breeders Coursefinal finns det talanger som Captiva, Bootsman och Västerbo Gute som alla startat och vunnit lopp.
– Jag hade en fantastisk kull som var 2-åringar 2020 då Islay Mist Sisu, Felix Orlando och Good Vibes var etta, trea och femma i Svensk Uppfödningslöpning. Men jag tror faktiskt att den här kullen är lika bra.
Och tankar inför finalen.
– Wim Paal sitter väl bakom favoriten Follow Him, men han får inte bli hetare än vad han var i försöket. Jag tycker att alla mina fyra är på väg uppåt, så det ska bli riktigt spännande.